Μαθήματα ζωγραφικής μέρος δεύτερο

| |


Ερωτήσεις που κάνετε συχνά Μέρος Δεύτερο
1. Μπορώ να αναμείξω διαφορετικές μάρκες χρώματος;
Μπορείτε να αναμείξετε χρώματα για μαθητευόμενους με επαγγελματικά χρώματα χωρίς πρόβλημα αλλά όχι λάδια με ακρυλικά. Τα λάδια δεν έχουν πρόβλημα επάνω σε ακρυλικά, αλλά όχι αντίστροφα.
Εάν θέλετε να αναμείξετε χρώματα, αρχίστε με δύο από κάθε βασικό χρώμα ( ένα ψυχρό και ένα θερμό),κόκκινο , μπλε, κίτρινο και λευκό. Αυτό θα σας δώσει μεγαλύτερη ποικιλία χρωμάτων από το αν χρησιμοποιείτε μόνο ψυχρά ,ή θερμά χρώματα. Εάν χρησιμοποιείτε μόνο θερμά, ή μόνο ψυχρά χρώματα χωρίς να τα ανακατεύετε μεταξύ τους, τότε θα αποφεύγετε τα ουδέτερα γκρι και το συνηθισμένο λάσπωμα χρωμάτων. Σε ορισμένες ωστόσο περιπτώσεις, αυτό μπορεί να είναι επιθυμητό.
Εάν δεν θέλετε να δημιουργήσετε μόνοι σας όλα τα χρώματα με ανάμειξη, μπορείτε να βάλετε ακόμη στην παλέτα ένα καφέ ( ψημένη ούμπρα και ψημένη σιένα ) ένα χρυσό γήινο χρώμα όπως η χρυσή ώχρα και ένα πράσινο( φθάλο μπλε).
Το χρώμα είναι βασικό για τη ζωγραφική και όσο περισσότερα γνωρίζετε για τα χρώματα που χρησιμοποιείτε, τόσο το καλύτερο. Μη αφήνετε τη λέξη θεωρία του χρώματος να σας τρομάζει. Τα βασικά της ανάμειξης δεν είναι ιδιαίτερα περίπλοκα για να τα καταλάβετε.
2. Θα έπρεπε να ζωγραφίσω επάνω σε χαρτόνι, σε μουσαμά, ή κάτι άλλο;
Μπορείτε να ζωγραφίζετε πρακτικά σε οτιδήποτε, με την προϋπόθεση ότι κολλά το χρώμα επάνω του, ή δεν σαπίζει την επιφάνεια.
Τα ακρυλικά χρώματα μπορούν χρησιμοποιηθούν επάνω σε χαρτί. Χαρτόνι, ξύλο, ή μουσαμά με, ή χωρίς αστάρωμα ( γκέσο).Οι ακουαρέλες ζωγραφίζονται σε χαρτί , χαρτόνι και σε ειδικό μουσαμά για ακουαρέλα.
Ο μουσαμάς για ελαιογραφία πρέπει πρώτα να ασταρωθεί με δύο στρώματα γκέσο, διαφορετικά το χρώμα θα σαπίσει τις ίνες του μουσαμά ( κάποια χρώματα είναι φτιαγμένα από χημικές ουσίες.). Μπορείτε ακόμη να αγοράσετε φύλλα χαρτονιού που έχουν ασταρωθεί για ελαιογραφία. και είναι τέλεια για ζωγραφική αρχαρίων και για αποθήκευση εάν έχετε περιορισμένο χώρο.
3. Πόσα πινέλα χρειάζομαι;

Όσα θέλετε, λίγα ,ή πολλά. Εάν ζωγραφίζετε με λάδια, μπορείτε να έχετε δύο για κάθε χρώμα που δουλεύετε. Ένα για τα φωτεινά μέρη και ένα για τα σκούρα, ώστε να μη χρειάζεται να καθαρίζετε τα πινέλα συχνά. Μη πετάτε τα παλιά σας πινέλα επειδή μπορεί να σας φανούν χρήσιμα για ορισμένα εφέ, όπως παραδείγματος χάριν τη ζωγραφική χόρτου.
3. Με πόσο πηκτό χρώμα θα πρέπει να ζωγραφίζω;
Μπορείτε να ζωγραφίσετε με όσο πηκτό, ή αραιό χρώμα επιθυμείτε. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα λάδι ανάμειξης ( ιδανικός συνδυασμός : λινέλαιο- παπαρουνέλαιο- σταντ λάδι- ριτάτς βερνίκι και νέφτι σε ίσες ποσότητες) για να κάνετε τα χρώματα σας αραιότερα και να χρησιμοποιείτε πινέλα και χρώματα απαλά, χωρίς θαμπώματα.