Μαθήματα Ζωγραφικής (Μέρος πρώτο)

| |


Ερωτήσεις για τη Ζωγραφική (Μέρος πρώτο)
Για αρχάριους
Κανένας δεν ξεκίνησε στη ζωγραφική σαν μεγάλος δάσκαλος. Όλοι έχουν αρχίσει από το μηδέν στην αρχή, και με το ταλέντο τους, τη μελέτη και την εξάσκηση έφτασαν σε κάποιο προσωπικό επίπεδο. Ο σκοπός αυτού του άρθρου είναι να απαντήσει μερικές από τις πιο κοινές ερωτήσεις.
1. Χρειάζεται να σχεδιάζω καλά πριν ζωγραφίσω;
Στον καιρό της μεγάλης ζωγραφικής, οι μαθητευόμενοι ζωγράφοι έκαναν σχέδιο για δύο με τρία χρόνια πριν ξεκινήσουν με χρώματα και πινέλα. Και η γνώση της ανάμειξης έπαιρνε αρκετό καιρό πριν πιάσουν πινέλα. Το να δουλεύεις με χρώμα δεν αποτελεί εμπόδιο εάν δεν έχεις κατακτήσει ακόμη κάποιες τεχνικές. Χωρίς καλό σχέδιο έχεις ακόμη την επιλογή της μοντέρνας τέχνης, όπου το σχέδιο δεν είναι βασική προϋπόθεση. Αυτό που είναι σημαντικό είναι να δημιουργείς τέχνη.
2. Τι είδη χρωμάτων υπάρχουν;
Μπορείτε να χρησιμοποιείτε χρώματα όπως λάδια, ακρυλικά, χρώματα ακουαρέλας, και παστέλ. Το κάθε ένα έχει τις δικές του ιδιότητες, και κανένα δεν είναι καλύτερο από το άλλο, ούτε σημαντικά ευκολότερο, ή δυσκολότερο. Το πόσο κάποιο από αυτά είναι κατάλληλο για σας, εξαρτάται πόσο καιρό είστε διατεθειμένος να περιμένετε για να στεγνώσει το χρώμα, ή εάν είστε αλλεργικός στα διαλυτικά.
Μπορείτε να ξεκινήσετε με ακρυλικά, αφού αυτά στεγνώνουν γρήγορα και καθαρίζονται με νερό. Μπορείτε να τα χρησιμοποιείτε σε χαρτόνι, ή ξύλινη επιφάνια και φυσικά μουσαμά και έχουν το πλεονέκτημα να καλύπτουν τα λάθη.
3.Τι μάρκα χρωμάτων να χρησιμοποιήσω;
Εξαρτάται από το πόσο είστε προετοιμασμένος να πληρώσετε. Σαν σπουδαστής δεν χρειάζεται να κάνετε εξάσκηση με χρώματα υψηλής ποιότητας. Όταν φτάσετε σε ένα αρκετά υψηλό επίπεδο, θα σας συμβούλευα να χρησιμοποιήσετε ποιοτικά χρώματα γιατί αυτά θα σας αντάμειβαν στην πράξη. Δοκιμάστε διάφορες μάρκες μέχρι να καταλήξετε σ’ αυτήν που σας ταιριάζει καλύτερα. Φυσικά όπως σε όλα τα πράγματα, όσο πιο ακριβά τόσο καλύτερα. Μερικά χρώματα είναι κατάλληλα για σπάτουλες και άλλα πιο ρευστά για πινέλα και λαζούρες( ζωγραφική σε στρώματα).
Εάν ανακατέψετε χρώματα με φτηνά υλικά, το τελικό αποτέλεσμα θα είναι μουντό. Αυτό συμβαίνει γιατί υπάρχει στο σωληνάριο λιγότερη χρωστική ουσία και περισσότερο συνδετικό υλικό.
4. Τι λάδι ζωγραφικής να χρησιμοποιήσω;
Υπάρχουν πολλά λάδια ανάμειξης των χρωμάτων, όπως το πιο γνωστό λινέλαιο (είναι αρκετά κίτρινο και επηρεάζει το άσπρο, και στεγνώνει άλλοτε αργά και άλλοτε γρηγορότερα). Το παπαρουνέλαιο (διαφανές), το σταντ λάδι (παχύρευστο σαν μέλι, πολύ δημοφιλές στο παρελθόν γιατί χρησιμοποιούνταν σε φινιρίσματα και λαζούρες) και επίσης το καρυδέλαιο και άλλα λιγότερο γνωστά.